Waarom Drupal tof is

Het wordt beschreven (en door mij in den beginne ook) als het CMS uit de diepsten krochten van de hel; lelijk, geheugen intensief, traag, moeilijk te begrijpen en nog moeilijker om er voor te ontwikkelen en op documentatie moet je niet rekenen. Inderdaad, ik heb het hier over Drupal. Je gaat je afvragen hoe het nog kan bestaan. 

Drupal is een systeem wat zeer krachtig kan zijn als het goed wordt ingezet. Met een zowat zalig-verklaarde Views module, fantastische SEO mogelijkheden en een zeer grote en loyale gebruikersgroep is Drupal een systeem om rekening mee te houden. Maar zoals een sportwagen niet vanzelf topprestaties levert, werkt dit CMS ook niet naar ieders zin zodra je het kaal hebt geinstalleerd.

Geschiedenis

Drupal is begonnen als een PHP gebaseerd ‘message board system’, ontwikkeld door Dries Buytaert. Sinds 2003 heeft het aan populariteit gewonnen en tegenwoordig draait een groot gedeelte van alle sites wereldwijd op Drupal (iets meer dan 2%).
Wat het systeem sterk maakt is dat het zeer configureerbaar is en dat het kan worden ingezet van de kleinste blog tot grootste bedrijfswebsite waarin samenwerking en redactie van belang is.

Kritiek en weerwoord

Het is lelijk

Een van de meest gehoorde kritieken is dat het CMS lelijk en niet gebruiksvriendelijk is. En dat klopt.
Drupal is ‘out-of-the-box’ het debiele broertje als je het gaat vergelijken met de interface van WordPress. De reden daarvoor is dat Drupal meer wordt gepromoot bij de technische ontwikkelaars. Maar met een goeie dosis CSS en theme-vaardigheden kan het systeem zonder meer meedoen in designwedstrijden. Kijk maar eens op http://www.drupalsites.net/ en zie de veelzijdigheid in uiterlijk van het systeem.

Voor het beheer is er een scala aan thema’s beschikbaar waarmee het voor iedere gebruiker inzichtelijk en eenvoudig in beheer wordt.

Drupal is niet SEO vriendelijk

Drupal (zeker v7) lijdt inderdaad sterk aan div-itis; het fenomeen dat voor elk stukje output een <div> wordt gebruikt en bij twijfel wordt er nog een extra <div> blok omheen geplaatst. Zeker de standaard output van het systeem is nu niet bepaald je-dat. Maar, zoals met alles binnen Drupal, is dat in te stellen. Met een breed spectrum aan modules, zoals Fences, HTML5 Tools, Meta tags, Page titles, Clean URL’s, SEO checklist (musthave) en met het opzetten van een juist theme is het systeem in een handomdraai in staat om fatsoenlijke, semantisch correcte output te leveren.

Drupal is traag

Een cheetah is het zeker niet, maar zodra Drupal op een goede productieomgeving staat en juist is geconfigureerd vliegt het. Met uitgebreide cachingmechanismes die over meerdere lagen binnen het systeem werken (blokken, views, pagina’s, etc) kan het systeem 500% sneller worden.

Drupal is niet te snappen

Voor de eindgebruiker is het systeem zeker wel te begrijpen. Het beheer kan zodanig worden ingericht dat men niet meer te zien krijgt dan nodig is en het wordt steeds begrijpelijker. Drupal 5 was onnavolgbaar, 6 was al weer een stap in de goede richting en 7 is uitstekend in te richten voor de eindbeheerder. En straks, als we Drupal 8 hebben, is het helemaal hemels met mooie eigenschappen als inline-editing, mobile admin en configuratiemanagement. Maar dat is nog even toekomstmuziek.

Updaten gaat niet

Dit is een van de weinige terechte kritieken. Het updaten tussen major versies (van 5 naar 6 naar 7) is nagenoeg onmogelijk. Een update van bijv. 6 naar 7 betekend in de meeste gevallen dat de site vanaf 0 opnieuw opgebouwd moet worden. De makke (en daarmee de kracht) van Drupal is dat met elke grote versie er een totaal andere aanpak in code en filosofie achter zit. Het nadeel is inderdaad dat het niet te updaten valt, maar de winst die je er uit haalt is dat je niet met legacy (lees: oude meuk) zit om maar ondersteuning te kunnen bieden voor oudere versies.

Mijn klanten gaan het niet snappen

Drupal biedt op vele manieren mogelijkheden om het beheer zo eenvoudig mogelijk te maken. Door het gebruik van dashboards, inhoudstypen en toolbars in combinatie met een fraai admin-theme kan elke klant na een korte uitleg van een half uurtje aan de slag. Als iemand met Word overweg kan, kan hij zeker met Drupal uit de voeten.

Wie gebruikt er eigenlijk Drupal?

Er zijn maar genoeg partijen die hebben gekozen voor het gemak en flexibiliteit van Drupal. Een kleine greep:

  • Amnesty International
  • Greenpeace
  • White House
  • Eric Clapton
  • Tesla Motors
  • NCRV
  • Holland Casino
  • Hero
  • Gemeentemuseum Den Haag
  • Nederlandse overheid

En zo zijn er velen.

Is het al die moeite waard?

Yep :) Ondanks de steile leercurve is het zeker de moeite waarde om Drupal in de vingers te krijgen. Het duurt even (gemiddeld genomen een jaar), maar er is veel vraag naar goede ontwikkelaars met het systeem.

Meer weten?

Wilt u nog meer weten over Drupal, of gebruik maken van mijn diensten

back_blog